världens bästa semlor | recept

// Mat & Bak


 
Jag har hittat världens, hittills, bästa semle(fralle)-recept. Länge har jag sökt efter ett recept som ger mjuka fluffiga semlor. (Nu vet jag ju förstås inte om det är på grund av mina nästan obefintliga matlagningsfärdigheter som mina semlor alltid blir lite för hårda.) Och så en dag ramlade jag över Lindas Bakskola. Hon har hur många recept som helst, på allt man kan tänka sig. Det var hennes ''Mjuka frukostfrallor'' som jag testade på, de är enkla att göra och kräver inte mycket, och här kommer receptet!
 
För ca 20 stycken, beroende på hur stora eller små du gör dem.
 
25g jäst
5 dl mjölk, fingervarmt
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja
8 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl(jag använde ungefär 9dl vetemjöl och 3dl rågmjöl istället)
 

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

 

2. Rulla ut degen till längder, ca 2 cm breda. Skär dem i bitar, 12–14 cm långa. (Jag gjorde dem bara till bollar)

 

3. Lägg bitarna brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

 

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på ett galler.

 

Eftersom jag nångång i mitt liv vill göra en kokbok med mina favoritrecept och använda mina egna bilder på maträtterna, efterrätterna och så vidare, passade jag på att ta lite bilder på semlorna. Jag är verkligen inte en matfotograf(ännu i alla fall), men det var riktigt roligt!