CAPSULE WARDROBE

// Smink & Kläder


 
 
Det är ett tag sedan jag hörde om detta fenomen - en capsule wardrobe. Redan första gången jag hörde om detta koncept blev jag så intresserad och jag ville testa på det själv. När jag körde hem från Sverige i höstas lyssnade jag på ett avsnitt av en podcast som handlade just om hur och vad en capsule wardrobe är, vilket ni kan hitta här. Vill du höra på podcastavsnittet, kan du hitta det här.
 
För att dra den korta versionen; en capsule wardrobe är en väldigt enkel garderob som oftsast består av runt 37 plagg som enkelt går att styla med varandra. Detta urval av kläder har du i t.ex. 3 månader, sedan byter du ut de plagg du vill.
 
De kläder du inte har bland de 37 plaggen kan du ha i någon pafflåda någon annastans om du har utrymme för det, detta för att göra din garderob enklare och inte full med kläder du inte använder. 
T.ex. behöver man ju inte shorts på vintern här i Norden. Då är det lätt att lägga bort de kläderna och lättare få skalat ner till 37 plagg, om det är det numret du väljer och om du har mycket kläder. 
 
 
Jag valde att ha 37 plagg i min capsule wardrobe, och jag inkluderade inte sportkläder, underkläder, finare kläder(typ klänningar för bröllop och dylikt), skor eller utekläder i de 37 plaggen, helt enkelt för att de skulle ta över hälften av plaggen... Men detta bestämmer du ju själv. För mig var det egentligen inte så svårt, för när jag hade valt ut alla kläder jag absolut ville ha hade jag 35 plagg så det var liksom inte mycket att fundera på. 
 
Så här är några steg för hur du kan börja:
 
1. Ta ut alla dina kläder från ditt klädskåp.
 
2. Sortera dina kläder i 4 högar
             1) Kläder du älskar
             2) Kläder som du inte är riktigt säkra på
             3) Säsongsmässiga kläder(vintriga/somriga kläder)
             4) Kläder som inte passar eller är sönder
 
3. Välj ut kläder ur de första två högarna som passar med varandra, om du inte kommer på åtminstone 3 outfits för ett klädesplagg är det kanske inte det bästa att ha med det plagget. 
 
Hoppeligen fick du lite inspiration och hjälp på vägen, om du är med på detta och har skrivit om det på din blogg, länka så får jag läsa! Är det något som lämnade oklart eller något mer du funderar över är det bara att fråga!


Aldrig hört talas om, låter som en rolig idé!

Svar: Jo det är ganska kul! :) Och oftast har man ju en massa överlopps kläder som man aldrig använder, som man då kan donera bort! :)
Maria S


Vilken bra idé! :)

Svar: Ja-a, gillar det väldigt mycket själv också! :)
Maria S


Wow vilken bra ide! Det hade jag definitivt behövt göra i min garderob, får nog bli min söndagssyssla till helgen. Tack för tipset!

Svar: Åh vad kul! :)
Maria S 


Spara?