Bildbehandling

// Bildbehandling


Ämnet bildbehandling är ganska känsligt när det kommer till fotografering och att redigera sina bilder. Är det ''fusk'' eller inte?
Själv är jag av den åsikten att det absolut inte är fusk, jag tycker mer att det är roligt och spännande, inom vissa ramar såklart. Jag tycker att en bild är ofärdig när den kommer ur kameran. Såklart måste man inte redigera sina bilder, men t.ex. att höja kontrasten är en ganska grundläggande grej som kan ändra en bild ganska mycket.
 
Själv sysslar jag inte mycket med bildbehandling för den enkla orsaken att jag inte kan. Visst har jag lärt mig lite genom tiderna, beskära, klona bort saker, fixa med färgerna osv. Men jag har en hel del som jag skulle vilja lära mig. Önskar att man kunde gå någon sådan kurs i gymnasiet, eller ta en sån kurs över huvudtaget. Att använda sig av Photoshop skulle också vara lite bättre än GIMP. En dag.
Här nere kommer ett exempel på hur jag kan redigera bilder, oftast finns det inget att klona bort, men bara för ett exempel. Bilden kommer från detta inlägg.
 
 
Det jag alltså har gjort är att klona bort de två människorna och den gula flaggan och beskärt bilden lite. Före-bilden har inget lugn över sig och uppmärksamheten dras mot människorna, vilket är precis vad jag inte vill. I efter-bilden däremot så finns det inget som stör i bilden(förutom fartyget vid horisonten som jag stör mig på, men som du antagligen inte skulle ha märkt om jag inte skulle ha påpekat det.) och det är ett lugn över bilden. Valde också att inte göra något med färgerna för jag gillar den som den är. 


Håller så med dig, redigering är inte fusk utan ett sätt att göra klart bilden så den överstämmer med vad man själv upplevde när man fotograferade :) Kul att få se dina före- och efterbilder! 


Spara?